4 tipp raktározáshoz, amit megtanultam az évek során

Dolgoztam már kis raktárban, nagy raktárban, és igyekeztem a legtöbbet kihozni az otthoni sufniból, kamrából is – egyszóval van már tapasztalatom a raktárrendezésben.

Ennyi tapasztalattal a hátam mögött nem is annyira meglepő, hogy miért tudok annyira lelkesedni bizonyos polcfajták iránt.

Ami másnak csak egy bútor, egy eszköz, az nekem lehetőség, mert már a saját szememmel láttam, mennyiben tudja megkönnyíteni akár egy vállalkozás, akár egy család életét egy jó minőségű polcrendszer.

Mutatok most Neked 4 olyan titkot, amit a raktározással töltött éveim alatt tapasztaltam meg.

Nyugi: nem fogok Neked most magas szintű logisztikáról, FIFO és LIFO elvekről magyarázni – egyszerűen csak néhány abszolút életszerű tippet akarok veled megosztani, amik hasznosak lehetnek a mindennapjaid során.

Készen állsz?

Akkor kezdjük!

Messze nagyobb a raktárad, mint azt elsőre gondolnád

Nagyon-nagyon egyszerű a képlet, mégis sokan elfelejtenek ezzel számolni.

Adott egy helyiség, ami X négyzetméter alapterületű – alapesetben csak ekkora felületet használhatsz tárolásra, illetve figyelned kell arra is, hogy kell benne hagynod helyet az embereknek is (hiszen valahogy hozzá kell férni az elraktározott dolgokhoz).

Magyarul tehát ha a földön tárolod az árut, akkor X-nél valamennyivel kevesebb helyed van a pakolásra.

Viszont, ha szerzel egy jó polcrendszert, akkor akár X többszörösére is emelheted a tároló területet, attól függően, hogy milyen magas, és hány részből álló polcokkal dolgozol.

Amikor valaki raktárt választ, akkor nem kell tehát megijedni egyből az alacsony alapterülettől: azon kezdj el inkább gondolkozni, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet!

Biztonság vs. kényelem

Ez főleg otthoni környezetben szokott problémákat okozni, bár láttam már olyat, hogy egy vállalat raktárában sem figyelnek oda a nagyon szigorú, de egyébként meg könnyen betartható szabályokra.

A probléma forrása nagyon egyszerű: van egy nagy méretű, nagy tömegű tárgy, amit alig használunk, úgyhogy valahogy el kell raktározni.

Igen ám, de van közben egy csomó kisebb, könnyebb másik tárgy, amikre lehet, hogy akár naponta is szükségünk lesz.

Mi a probléma feloldása?

A nehéz tárgy a polc legtetejére kerül, ahova senki se mászik utána, a könnyű dolgok pedig lentre, lehetőleg valahova a derék- és szemmagasság közé.

Ha a polc rögzítve van a falhoz, akkor ezzel még nincs olyan borzasztó nagy probléma, de azért semmiképp sem követendő ez a hozzáállás.

Nagyon egyszerű fizika: ha a nagy súly magasan van, akkor sokkal könnyebben fog borulni is az adott polc: és mivel nehéz tárgyak potyogására lehet számítani, a baleset veszélye is óriási.

Tudom, hogy kényelmesebbnek tűnik, de ha stabil, biztonságos polcokat akarsz, akkor a legnehezebb tárgyak alulra kerüljenek: egyébként a földig hajolgatni épp annyira nem szeretünk, mint létrára mászni, úgyhogy ott sem lesz különösebben útban számunkra. 

Hagyj elég helyet az embernek

Igen a raktár elsődleges feladata, hogy a különböző eszközöknek, termékeknek, áruknak adjon helyet, de nem szabad elfelejteni, hogy közben valahogy hozzá is kell férni az adott eszközökhöz, termékekhez, árukhoz.

Amikor a polcok megtelnek, sokan elkezdenek a padlóra, mint a legalsó polcra tekinteni, és elkezdik oda pakolni a már sehova se férő tárgyakat.

Három probléma van ezzel:
1. Akadályozza a közlekedést.
2. Kizár mindenfajta rendszerezettséget.
3. Elképesztően balesetveszélyes.

Képzeld el, hogy épp valami nehezet cipelsz, és megbotlasz a sorok között: mekkora balesetet fogsz szenvedni?
Tudom, hogy van az a szint, amikor már tényleg nem lehet valaminek helyet találni, de erre van két megoldás: 

Lomtalanítás és költözés

Előfordulhat, hogy eljön a raktár teljes megtelésének pillanata: ekkor jön az a kérdés, hogy mihez lehet kezdeni?

Mindig nézd meg először, hogy mit akarsz tényleg tovább tárolni.

Az évek során rengeteg holmi gyülemlik fel a polcok különböző magasságában, és legyünk őszinték: nagy részét nem tervezzük levenni onnan valószínűleg soha többé.

Láttam már olyat, hogy egy kamrának nagyjából a fele felszabadult csak attól, hogy a régi kacatokat kidobálták a ház elé lomtalanításkor (és egyébként bőven maradtak még olyan dolgok a polcokon, amiknek szerintem szintén semmi keresnivalójuk nincs ott).

Egyszóval tehát egy teli raktárnál a hibát először még ne magában a raktárban, hanem a raktározott áruban keresd.

Ha azonban azt látod, hogy semmitől sem tudsz megszabadulni, és helyre van szükséged, akkor gondolkodj el a költözésen: akár egy családnak is jól jöhet, hogy raktárt bérel valahol az otthonukon kívül, persze csak akkor, ha belefér a költségkeretbe.

De van egy harmadik megoldás is: gondolkozz el azon, hogy nem lehetne-e többet is kihozni az adott helyből?

Nem lehet, hogy egy kis átrendezéssel, esetleg más típusú polcokkal többet is elérhetnél?

Láttam már csodákat, ezért is javaslom, hogy mindig nézd át a polckínálatot, és ez alapján döntsd el, tényleg olyan menthetetlen-e a helyzet.

orszi